Cute Blue Cloud -->

Thursday, 29 December 2011

OmBaK pAntAi

Kala masa cahaya senja mula meliputi sinar langit petang
Aku meletakkan diriku di bawah pohonan cocos nucifera
Sendirian
Di tepian pantai
Persilaanku di atas batuan besar
Sambil disambut ombak menderu
Beserta angin yang membawa bersama
sejuta perasaan

Mataku bulat melihat tanpa berkedip
Ronggaku bernafas lembut
Tubuhku kaku tanpa gerak
Tatkala angin menyapa diri ini

Adakalanya ombak membadai kuat
Porak-peranda batuan dan pasir
Adakalanya pula membadai lembut
Membuatkan batuan tidak ditemui diantara pasiran

Pelajarilah kehidupan dari hidupnya alam ini
Tuhan yang kuasa menjadikan manfaat
Pada setiap kehidupan ciptaan-Nya

Usah takut dibadai ombak
Usah gentar dilanda ribut
Kerana di situlah terdapatnya
Sebuah kehidupan


Tuesday, 27 December 2011

tAMaN InDaH

Hari ini
Aku menjalani kehidupan aku seperti biasa
Aku mulai hariku dengan nama-Nya dan kesyukuran kepada-Nya
Aku pun memulai langkah ku
Menuju ke suatu tempat di mana tiada seorang pun tahu
Setelah itu aku meneruskan perjalananku
Selangkah
Demi selangkah
Sendirian
Mencari taman indah menjadi perhentian sejati buatku

Sampai di suatu jarak
Ku temui suatu taman
Kelihatannya sempurna sekali
Dan aku beranggap barangkali inilah perhentian yang aku cari
Perhentian indah yang sejati buatku

Tetapi bila aku mendekat
Ia tidaklah indah seperti yang diharapkan
Daun-daunan serta bungaannya telah ada yang dipetik orang
Mereka telah tiba awal sebelum ketibaanku

Aku meneruskan lagi langkahku
Mencari dan terus mencari
Namun
Apa yang ku temui
Sama seperti apa yang aku temui sebelum ini
Segalanya hambar

Kini
Aku merasa seperti mulai pasrah
Perjalanan ku dilalui lemah
Perlahan  
Namun penuh dengan
Harapan..


Monday, 12 December 2011

HARMONI

Saat aku menerpa keluar dari teduhan bangunan
Kedinginan angin malam menyapa tubuhku
Kesejukannya jelas dapat ku rasakan
Dan..
Pada saat inilah ku melihat satu keindahan ciptaan Tuhan
Ku terpesona dikala pandangan pertama
Kesempurnaan yang ada padanya
Membuatkan aku tidak mahu dia hilang dari pandangan
Bulan yang muncul dihadapan mataku pada malam ini
Membuatkan aku merasakan ketenangan
Kala waktu sinarnya menerangi bumi
Bersama bintang yang memagari disekelilingnya

Pandanganku yang mengarah ke langit
Menjadikan aku lupa untuk melihat semula ke bumi
Ia seolah-olah membawa aku naik terbang ke langit kayangan
Membawa bersama hati dan perasaan
Memberikan aku kelapangan dan ketenangan
Menghilangkan segala keresahan

Wahai Tuhan
Engkau tidak menjadikan sesuatu itu sia-sia
Bulan dan bintang ciptaan-Mu mewujudkan keamanan
Kau kekalkanlah keharmonian ini
Buat santapan dan pengamatan hamba-hambaMu


Monday, 5 December 2011

KABUS DAN MENTARI

Di saat aku mencelikkan mata
Aku tahu aku masih dapat menikmati kehidupan dunia ini
Ku bersyukur pada-Mu wahai Tuhan yang esa atas kesempatan ini

Aku merasakan kedinginan pada pagi ini
Kabus yang menyelubungi menapis pandangan dari melihat dengan sempurna
Namun
Disebalik itu dapat pula merasa serta melihat keindahan yang lain
Daun-daunan dipohon dipenuhi embun
Pabila sudah memenuh
Dititiskannye setitik demi setitik air embunan itu
Indah..
Indah..
Sangat indah..

Tetapi
Sangat benar apa yang selama ini diperkatakan
Tiada apa yang kekal didunia ini
Kemunculan mentari pagi bersama sinar yang selalu bersamanya
Memadamkan keindahan kabus pagi tadi
Tiada lagi yang menghalang pandangan
Tiada lagi bunyi titisan embun
Tiada lagi kedinginan
Segalanya lenyap ..

Juga benar apa yang diperkatakan
Nikmat Tuhan tidak pernah putus
Mentari pagi ini membawa keindahan lain muncul bersama dengannya
Daunan mula berguguran
Kicauan burung mula kedengaran
Melahirkan kembali sebuah kehidupan
Indah..
Indah..
Sangat indah..

Aku tahu bahwa keindahan ini juga bakal lenyap
Justeru apa yang kuharapkan
Hanyalah keredhaan serta kerahmatan
Dalam setiap nikmat-Mu
Yang Engkau turunkan
Amiin~

Tuesday, 29 November 2011

SINAR HARAPAN

Kicauan burung telah kedengaran
Berselang-selikan bunyi kokokan ayam
Masing-masing telah memulai kehidupan mereka
Masing-masing mula menjalankan tugas mereka

Burung..
Ada anak-anak yang menanti di sarang untuk diberi makan
Terbang merata mencari dimana-mana adanya makanan untuk dibawa pulang
Dengan harapan moga anak-anaknya mampu membesar dengan sihat dan kuat
Ayam..
Anak-anaknya dibawa bersama dengannya mencari santapan mereka
Jika dikais pada pagi maka dapatlah makannya waktu pagi
Dikaisnya petang dapatlah bahagian petangnya pula

Andai diibaratkan pada kita
Burung dan ayam itu tugasnya sama seperti ibu dan bapa kita
Ayah..
Memulai hidupnya seawal pagi mencari rezeki buat anak dan isteri
Mencari dimana-mana sahaja diatas muka bumi Allah ini
Ibu..
Mengajarkan anak-anak tentang cara hidup manusia
Anak-anak dibawa bersama dan diajar tentang kehidupan

Maka dari itu
Setiap apa kejadian itu pasti ada sesuatu yang boleh kita pelajari
Perhatikanlah dan hargailah segala apa yang diciptakan Tuhan
Kerana hanya dari itulah kita mempelajari apa yang dinamakan Kehidupan..


Sunday, 27 November 2011

PERABIH DUIT!!

Awal semester memang merupakan saat yg dinanti2kan bagi hampir semua student..
sebabnye masa ni lah masing2 jadi O.K.B
apa kebendenye lah OKB ni kn.. okb ni ialah Orang Kaya Baru.. HAHA
almaklumlah masing2 baru dapat duit PTPTN.. aku pun tak terkecuali..

Semalam.. haa.. ni lah aku nak citer ni..
semalam aku ngn mizwan, yus, zati, sueha, n ija kitorang keluar p bandar segamat..
aku pun mengeluarkan bajet yang agak besar..huhuhu
4 jam punye bershopping start dari lepas zohor sampai lpas asar..
kitorang gi makan kt kfc

hasil dari berjalan2 ni akhirnye aku membawa balik bersama aku..
tara..
seluar baru dan jam baru.. huhu
hajat aku nak beli necktie kaler ungu tak kesampaian sebab tak jumpe yang kene ngn citarasa aku..
sedih jugak la..

apa2 pon semalam memang merupan hari yang sangat seronok.. kitorang memang have fun giler..
~seronok~

Friday, 4 November 2011

ANGIN

Tatkala angin sepoi petang mula berhembus
Pada saat itu
Aku sedang duduk di bawah sepohon nan rendang
Sambil menikmati indahnya alam ciptaan-Nya ini

Ku lihat awan putih berarak mula menutupi matahari senja
Langit yang mulanya biru kini telah mula me-merah
Haiwan-haiwan peliharaan sepertinya turut riang menjadi pelengkap

Angin bertiup membawa bersamanya seribu satu khabar dan cerita
Ada khabar yang menyenangkan
Dan ada pula khabar yang membawa duka
Datang bersamanya cerita yang hendak dikongsikan
Namun ada juga cerita yang tidak mahu diketahui

Tetapi tiada insan yang mampu menahan angin ini dari terus bertiup
Mahu atau tidak kita semua akan merasakan
Tiupan yang menusuk kalbu ini

Friday, 28 October 2011

AYAH

Awan mendung telah mula berarak..
Angin kencang mula bertiup..
Air menitik mengiringi keduanya..
Guruh berdentum diikuti petir dan kilat yang sabung-menyabung..

Namun ada insan yang sanggup meredahi semua itu demi mencari rezeki dan memberi nafkah buat anak-anak dan isteri..
dialah seorang lelaki yang memikul tanggungjawab sebagai ketua keluarga..
dalam menjalankan tugasnya penat lelah ditolak ke tepi..
sakit tak pernah dihiraukannya..
keringat yang berguguran tidak pernah dikira berapa banyaknya
dia perlu sentiasa kuat untuk menyempurnakan tugasnya..

Tetapi dia hanyalah insan biasa
sampai masa tenaganya tewas dimakan usia..
tenaga muda yang dulunya gagah kini semakin menua lemah..
kadangkala minta dipicit biar lega dan bersemangat lagi untuk meneruskan..
melihatnya semasa dia lena boleh menitiskan airmata..
wajahnya dapat menggambarkan segalanya..
tidak terbalas diri ini jika dikenangkan semula..
 namun akan aku lakukan apa yang termampu..

Terima Kasih Ayah..


Wednesday, 12 October 2011

BAHAGIA

Ok.. kali ini aku nak layan perasaan  kejap.. huhuhu.. tak kesah lah orang nak cakap apa pun..
The main reason is setiap orang ada hati dan perasaan kan.. so, aku pun nak melayan lah jiwa aku ni..

Setiap daripada kita mesti ada something yang kita tak cerita kat orang.. even bestfriend yang betul2  best pun kita tak citer.. betul tak? Aku pun sama..
sebabnya kita tak tau macammana nak sampaikan benda yang dah lama terbuku kat hati ni.. maka kita akan guna macam2 cara untuk sampaikan isi hati kita.. kan?
Bole jadi kita mintak tolong orang sampaikan.. Bole jadi jugak kita sampaikan melalui lagu2 yang liriknya ada kena-mengena dengan apa yang kita nak bagitau..

apa yang aku nak bagitau ni adalah berkaitan dengan kebahagiaan...

ada satu ungkapan nii..

Apabila salah satu pintu kebahagiaan tertutup, pintu yang lain akan terbuka 
tapi selalunya kita akan memandang pintu yang dah tertutup itu terlalu lama 
hinggakan kita tidak nampak pintu lain yang telah pun terbuka untuk kita..

aku sure korang faham apa yang dimaksudkan dengan ungkapan ni..

perkara yang dah lepas biarkan berlalu.. sebab kebahagiaan ada dimana2.. carilah..

Ok.. itu je yang aku nak citer kali ni..
cube layan lagu kat bawah ni..

it's my favourite song.. best... ;)

http://www.youtube.com/watch?v=e2AO3u1C1Y0&feature=share

Friday, 7 October 2011

Masjid Terbesar di Asia Tenggara

Assalamualaikum.. haip korang!! ^_^
Ok. Kali ni aku nak bagitahu kat korang yang belum tahu tentang satu masjid ni. Masjid namanya Masjid Istiqlal.
Masjid ni merupakan masjid yang TERBESAR sekali kat ASIA TENGGARA. Story sikit pasal background masjid ni..
Masjid ni boleh menampung LEBIH dari 100,000 jemaah pada satu masa. Waahh.. banyak tu..
Ia siap pada tahun 1961.. (oh,lama dah upenye..hehe) Masjid Istiqlal ni merupakan monumen paling penting dan menjadi simbol kemedekaan bagi rakyat Indonesia. Sebab tu dinamakan Istiqlal yang bermaksud merdeka.




Bangunan masjid ni terdiri daripada lima tingkat dengan bangunan induk seluas satu hektar dan disokong 12 tiang utama. Diameter kubahnya berukuran 45 meter.




huhuhu.. besar kn? nampak cam selesa sangat masjid ni.. beruntung diorang yang jadi masyarakat sana.. 
untuk rujukan korang bole lah bukak link ni http://ms.wikipedia.org/wiki/Masjid_Istiqlal
Sekian dulu untuk kali ni.. >_^

Wednesday, 5 October 2011

~1st TIME~

Korang! Korang! Korang!
Nak tau cerita tak? Nak tak?
Tak nak? Tak nak takpe.. Aku nak cerita jugak.. yang nak boleh teruskan membaca..
yang tak nak pergi main jauh-jauh!! (eh, tak3.. kalau nak baca jugak apa salahnya.. hehe)


Ok..
baru-baru ni aku baru je buat pertama kalinya menjejakkan kaki aku kat "bumi bersejarah".
Korang tau kan.. kan3..?
Ha.. Melaka lah..


Maybe korang dah pernah sampai.. biasa lah masa sekolah dulu kan biasa ada cikgu buat rombongan.. pergi petrosains(KLCC), pergi zoo negara, pergi Melaka.. kan? mesti ada punya..
kalau bukan masa sekolah rendah masa sekolah menengah pun ada..
masa aku sekolah rendah dulu cikgu ada buat. Aku je yang tak pergi.


By the way, aku sekarang ni belajar kat UiTM Segamat, Johor Darul Takzim. Dari sini nak ke Melaka tu ambil masa lebih kurang sejam setengah( itu pun kalau maintain 100km/j la..)
Aku sekarang dah masuk semester 3 dah. Bila dah dekat camni kalau tak pergi rasa rugi la pulak kan.. 
So, aku taknak lah membebel lebih panjang kt intro ni.. korang layan lah gambar2 yang aku sempat snap masa aku and membe2 kt sana.. Enjoy!!
Ha.. time ni kitorang baru smpi kt bandar Melaka.. yang kiri sekali tu nama dia Naim. Dia lah driver kitorang.
yang tengah tu pulak nama dia fikhri. yang kanan sekali tu Joe a.k.a Nizam.. haha

ni lah beca nama dia.. cantik kan? terkejut aku masa mula2 nampak ni. ingat kan taman bunga bergerak.. huhu (>_<)




kereta ni merupakan kereta yang digunakan oleh tunku abd. rahman masa isytihar merdeka dulu.. elok lagi sampai sekarang.



orait!! ni lah some pictures kt bandar hilir melaka yg aku nak share dengan korang. Actually ada lagi. Gambar2 kat bawah ni time kitorang gi mandi2 kat Melaka Wonderland..








sekian lah sahaja cerita yang aku nak share dengan korang untuk kali ni. Lepas habis mandi2 ni kitorang pun balik..~tamat~


Monday, 3 October 2011

heLLo DuNiA!!!



Assalamualaikum...
Haii korang...
dan HELLO DUNIA!!!
hehehe..

So, this is my blog. Aku baru je menceburkan diri aku ni ke dunia blog. Nak rasa la jugak macam mana rasanya jadi blogger ni.. dan sekarang ni aku da dapat merasakanya. Hmm.. not bad.



Dan macam biasa..

nama pon org baru.. dunia baru.. banyak benda nak kena belajar.

Jadi utk 1st entry ni aku just want to introduce myself kat korang.

Tolong tunjuk ajar aku how to be a good blogger cause i'm new here.

insyaAllah lepas ni aku akan cuba buat blog ni lebih menarik..

sebab inilah "DUNIA AKU"..
There was an error in this gadget